Mindfulness en werk

Via mindfulness kan gewerkt worden met wat zich in de geest afspeelt tijdens het werken, zodat onnodige fixaties losgelaten kunnen worden en er meer vanuit openheid en meer ontspannen gewerkt kan worden.

Werken met een ontspannen focus

Door mindful aanwezig te zijn tijdens het werk kan een meer ontspannen manier van werken en lichte vorm van concentratie ontstaan. Leidt dit tot rigiditeit, fixatie en spanning dan zou dit, via acceptatie en laten zijn, enigsinds losgelaten of ontspannen kunnen worden. Wordt het werk op een chaotische manier gedaan, dan kan iets meer "ingetuned" worden op de ervaringen die zich voordoen. Zie voor meer informatie de pagina: mindfulness en concentratie.
Werk kan, via laten zijn en op deze manier ervaringen door je heen laten gaan, ook een gelegenheid zijn om in "flow" te zijn, zie voor informatie de pagina mindfulness en natuurlijk-zijn.

Werk, emoties en stress

Bij werken is het ook interessant om mindful te zijn van emoties, zoals bijvoorbeeld angst, die op de achtergrond een rol kunnen spelen, zodat deze losgelaten kunnen worden.
Daarnaast kan door mindful aanwezig te zijn tijdens het werken benaderingen van het werk die spanning en stress bevorderen herkend en losgelaten worden. Omdat mindfulness tijdens het werk beoefend kan worden, betekent dit dat patronen die stress met zich meebrengen keer op keer losgelaten kunnen worden en zulke patronen gaandeweg in kracht kunnen afnemen en plaats kunnen maken voor een meer ontspannen benadering.

Continuïteit in de beoefening van mindfulness

Het kunnen toepassen van mindfulness tijdens het werk is ook interessant omdat er op deze manier meer continuïteit in de beoefening van mindfulness kan zijn, zodat het (geleidelijk aan) meer impact kan hebben. Meditatie beoefening kan op deze manier het werk positief beïnvloeden en het mindful aanwezig zijn in het werk kan ook weer de beoefening van meditatie positief beïnvloeden.
Zie de presentaties "Happiness at Work" van Khenpo Sherab Sangpo op de presentaties-pagina. Khenpo Sherab Sangpo is een Boeddhistische monnik in de Nyingma traditie van het Tibetaans Boeddhisme.
Meer informatie over hoe spiritualiteit en werk te integreren, is te vinden in onderstaande boeken van Tarthang Tulku:

  • Skillful means, patterns for success
    (vaardig handelen, werken als bron van inspiratie, creativiteit en voldoening)
  • Mastering successful work, Skillful Means Wake up!"
    (Bewustzijn, concentratie en energie, de weg naar succesvol werken)